DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PENGASIH LAGI MAHA PENYAYANG.

Oleh kerana masa yang terlalu banyak, dan lama giler tak balik sabah, terhengen giler nak makan kueh Pinjaram…ni my favourite nih..selain kueh wajik..Oleh kerana kueh wajik a bit complicated nak buat..jadik cuberlah bereksprementasi dengan kueh pinjaram..

I think i rosakkan almost 20 biji kuih dan akhirnya dapat hasil kuih yang ada rupa lah sikit…

Image

 

Haaaaaa ni lah kueh Pinjaram..saper nak cuber..mmg kueh ni the best,,,

          *Tepung Beras setengah peket,

          tepung gandum 250gm,

           gula ikut suka,

           gula merah 200gram dibancuh dengan air, dan ditapis

cara-cara ~ (Ayak tepung beras, tepung gandum ) ..masukan gula, garam sedikit, dan air bancuhan gula merah…dan air biasa..sehingga adunan tidak terlalu pekat dan tidak terlalu cair. Kalau nak sedap  tunggu 6-8 jam baru goreng..kalau tak sabar boleh goreng terus..

*sesuai utk breakfast dan juga untuk minum petang.

hari kedua tu cceechcehhec buat pulak Kueh merah, kueh merah ni pun susah giler dan tak pernah jumper kat KL, kalau kat Papar, orang Melayu yang jual…maybe kat KL ni orang cina ajer yang jual kot…ni pon paling simple senang giler

* Bahan-bahan kueh Merah

 1 peket tepung pulut

Pewarna merah

sikit gula &garam

Daun Pisang

Pes kacang merah (Red bean paste ) atau boleh guna inti kacang tanah dikisar kasar dicampur gula

Cara-cara ~ Tepung pulut, pewarna merah, gula sedikit 1 sudu makan dan garam secubit dan air, diadun sebati (ala macam buat kueh melaka tu) ..ambik inti pilihan..kalau nak red bean bubuh red bean kalau tak u can use any inti ..maybe boleh cuba inti yang pedas…kemudian kukus ..daun pisang tue you all kena sapu minyak sikit sebab nanti masak takut kueh lekat atas daun…kemudiannnn taddaaaa jadiklah macam kueh ni

 

Image

 

Selamat Mencuba!!!!!!!!!!!!